Is groene thee echt zo gezond als iedereen denkt?
Groene thee wordt vaak geprezen als heel gezond drankje. Het zou boordevol antioxidanten zitten, goed zijn voor je hart, je stofwisseling ondersteunen en zelfs je huid helpen. Maar is dat ook echt zo? Wat zegt de wetenschap? En zijn er ook situaties waarin groene thee juist níet goed voor je is? In deze blog zetten we het op een rij: van hoeveel groene thee je per dag zou moeten drinken tot de invloed op je bloeddruk en nieren.
Hoeveel groene thee per dag?
Groene thee bevat antioxidanten zoals catechines (waaronder EGCG). Afhankelijk van context, dosis en persoonskenmerken kunnen ze helpen je lichaam te beschermen tegen vrije radicalen. Ook bevat groene thee L-theanine, dat rustgevend werkt, en cafeïne, dat je alert houdt. Maar hoeveel groene thee drinken is nu ‘gezond’?
Afhankelijk van zetwijze, soort groene thee en individuele gevoeligheid laten onderzoeken zien dat 2 tot 4 koppen groene thee per dag kunnen bijdragen aan gezondheidsvoordelen. Denk aan:
- Ondersteuning van je stofwisseling
- Mogelijke bescherming van hart- en bloedvaten
- Een betere focus, zonder de pieken en dalen van koffie
- Ondersteuning van je immuunsysteem
Meer groene thee drinken mag ook, maar zoals eigenlijk voor alles geldt: balans is belangrijk. Bij overmatige consumptie (meer dan 8-10 koppen per dag) kun je last krijgen van maagklachten en slaapproblemen. Let ook op het drinken van groene thee op een lege maag: dit kan licht irriterend werken.
Begin je dag met een kop groene thee, bij voorkeur niet op een lege maag, en drink nog een kop in de middag. Zo spreid je de voordelen én bouw je een fijne routine op.
Is groene thee gevaarlijk?
Drink je groene thee in normale hoeveelheden, dan is dit absoluut niet gevaarlijk. Sterker nog, het kan juist bijdragen aan een gezonder lichaam. Toch zijn er situaties waarin je moet oppassen:
- Als je groene thee supplementen slikt: Groene thee extract in capsulevorm bevat extreem geconcentreerde stoffen. Bij hoge dosering kan dit schadelijk voor je lever zijn.
- Overconsumptie: het drinken van 8-10 koppen groene thee per dag kan leiden tot rusteloosheid, nervositeit of slaapproblemen.
- Als je een ijzertekort hebt: Groene thee kan de opname van non-heem ijzer (uit plantaardige voeding) verminderen. Voor mensen met een (risico op) ijzertekort is het slim om thee niet vlak voor, tijdens of direct na een ijzerrijke maaltijd te drinken.
Voor de meeste mensen is groene thee een veilige, gezonde drank. Luister naar je lichaam en drink niet overmatige hoeveelheden.
Twijfel je of groene thee binnen jouw dieet of medicatiegebruik past? Overleg dan met je arts of een voedingsdeskundige.
Is groene thee slecht voor je bloeddruk?
Goede vraag, want groene thee bevat cafeïne, en cafeïne staat bekend om een lichte bloeddrukverhogende werking. Toch is het effect bij groene thee anders dan bij bijvoorbeeld koffie.
Dat komt doordat groene thee L-theanine bevat. Dit stofje heeft een kalmerende werking en helpt de bloedvaten te ontspannen. Dat maakt de bloeddrukverhogende werking van cafeïne niet per definitie onschadelijk. Zeker niet bij mensen met hypertensie. Als je last hebt van hoge bloeddruk, is het slim om groene thee met mate te drinken. Vermijden hoeft niet, maar kies liever voor varianten met minder cafeïne, zoals Bancha of Genmaicha.
Is groene thee slecht voor je nieren?
Bij normale inname is groene thee veilig voor je nieren. Er zijn zelfs aanwijzingen dat de antioxidanten in groene thee een beschermend effect kunnen hebben op de nierfunctie. Dat geldt echter alleen voor reguliere thee (blad of zakjes).
Groene thee extract in hoge doseringen, denk aan supplementen, zijn een ander verhaal. Bij hoge en langdurige doseringen is er in enkele gevallen schade aan lever of nieren gemeld. Het risico lijkt samen te hangen met hoge concentraties EGCG in geïsoleerde vorm; niet met het drinken van gewone thee.
Drink je groene thee zoals het bedoeld is, los of in zakjes, dan hoef je je geen zorgen te maken. Gebruik je supplementen? Doe dit dan altijd in overleg met een arts.
Tip! Wissel je groene thee af met kruideninfusies zoals kamille of rooibos. Zo creëer je ook theemomenten zonder cafeïne.
Waar koop je gezonde groene thee?
Goede kwaliteit groene thee maakt verschil. In een lokale theewinkel kun je rekenen op:
- Verse thee met meer actieve stoffen
- Persoonlijk advies over de verschillende soorten en zetwijze
- Meer transparantie over de herkomst en productie
Benieuwd naar een theewinkel bij jou in de buurt? Klik hier voor een overzicht en ontdek de thee die past bij jou.
Conclusie: is groene thee echt zo gezond?
Ja, groene thee is écht gezond – mits je het met mate en aandacht drinkt. Het bevat antioxidanten, aminozuren en een milde dosis cafeïne. Die combinatie kan bijdragen aan meer focus, een sterker immuunsysteem en innerlijke rust.
Is groene thee een wondermiddel? Nee, zeker niet. Wél is het een mooie aanvulling op een gezonde levensstijl.
Drink 2 tot 4 koppen groene thee per dag, kies voor kwaliteit, en maak er een echt moment voor jezelf van. Het verschil zit hem soms in de kleinste gewoontes.