Matcha thee vraagt om een iets andere bereiding dan gewone thee. Door de juiste techniek toe te passen, haal je het beste uit de smaak én textuur van matcha. In deze blog duiken we er dieper op in.
Wat heb je nodig?
Om matcha te maken heb je het volgende nodig:
- Matcha kom (chawan)
- Matcha whisk (chasen)
- Matcha lepel (chashaku)
- Zeefje
- Goede kwaliteit matcha poeder
Wil je weten waarom deze tools zo belangrijk zijn bij het bereiden van een lekkere kop matcha? Lees dan deze blog over wat er in een matcha set zit.
Stappenplan matcha zetten
- Zeef 1-2 gram matcha poeder in de kom.
- Voeg 60-80 ml heet water toe (ca. 80°C).
- Klop stevig met de whisk in een W-vorm tot er schuim ontstaat.
- Serveer direct.
Wil je weten hoe je matcha met melk bereidt? Lees dan onze blog over wat een matcha latte is.
Extra variatie met matcha
Naast de klassieke bereidingswijze kan je matcha ook op andere manieren gebruiken. Voeg bijvoorbeeld een kleine hoeveelheid matcha toe aan smoothies voor een extra energieboost of meng het door je havermout voor een zachte smaak. Op warme dagen is een matcha iced latte populair: bereid de matcha zoals gebruikelijk, maar giet hem over ijs en voeg koude (plantaardige) melk toe. Je kan matcha zelfs verwerken in bakrecepten zoals pannenkoeken of cake, voor een subtiele smaak en een opvallende groene kleur. Zo geniet je op verschillende momenten van de dag van de bijzondere eigenschappen van matcha.
Tips voor het beste resultaat
- Gebruik altijd vers matcha poeder.
- Vermijd klontjes door vooraf te zeven.
- Gebruik zacht, mineraalarm water.
- Oefen op je kloptechniek voor een mooie schuimlaag.
Met de juiste voorbereiding en aandacht zet je eenvoudig een perfecte kom matcha thee. Zo ontstaat een rijke, romige en zachte smaakbeleving.
Wil je meer weten over hoe je matcha onderdeel kan laten uitmaken van je dagelijkse ritueel? Lees dan onze blog over matcha en gezondheid.
Op zoek naar een theewinkel bij jou in de buurt? Klik hier voor een overzicht van theewinkels in jouw regio.