Drink je graag thee, maar vraag je je af hoeveel cafeïne je dan binnenkrijgt? En ben je benieuwd of er ook theesoorten zonder cafeïne zijn? In deze blog lees je meer over cafeïne in thee: hoeveel er in welke thee zit, welke soorten cafeïnevrij zijn en hoe het precies met cafeïne in matcha zit.
Zit er cafeïne in thee?
Ja, in vrijwel alle echte theesoorten zit cafeïne. Daarmee bedoelen we thee die gemaakt is van de bladeren van de Camellia sinensis-plant, zoals zwarte, groene, witte en oolongthee. Het gehalte aan cafeïne varieert per soort, bereidingswijze en hoeveelheid blad je gebruikt.
Gemiddeld aantal milligram (mg) cafeïne per kopje:
- Zwarte thee: 40–60 mg cafeïne per kopje
- Groene thee: 20–35 mg per kopje
- Witte thee: 15–30 mg per kopje
- Oolong: 30–50 mg per kopje
Ter vergelijking: een kop filterkoffie bevat ongeveer 80–100 mg cafeïne, dus je zou kunnen zeggen dat er in koffie ongeveer drie keer zo veel cafeïne zit als in bijvoorbeeld groene thee.
Meer weten over het verschil tussen cafeïne in thee en koffie? Lees dan onze blog over cafeïne in groene thee versus koffie.
Zit er cafeïne in matcha?
Ja, en vaak meer dan in gewone groene thee. Matcha is een poeder van vermalen groene theebladeren. Omdat je het hele blad binnenkrijgt, bevat een kop matcha relatief veel cafeïne: meestal tussen de 40 en 70 mg per kop thee.
Het effect van die cafeïne wordt verzacht door L-theanine, een aminozuur in matcha dat bekend staat om zijn kalmerende werking. Daardoor ervaren veel mensen bij het drinken van matcha een rustigere energieboost in vergelijking met koffie.
Nieuwsgierig naar wat L-theanine voor je kan doen? Lees dan deze blog over thee en mentale alertheid.
Is er ook thee zonder cafeïne?
Ja, zeker. Er zijn twee opties:
- Cafeïnevrije thee: dit zijn theesoorten van de Camellia sinensis-plant waar de cafeïne uit is gehaald. Je herkent deze aan de aanduiding ‘decaf’ of ‘cafeïnevrij’.
- Kruideninfusies: deze bevatten van nature geen cafeïne, omdat ze geen theeblad bevatten. Denk aan rooibos, kamille, munt, gember, citroenmelisse of venkel.
Kruideninfusies en cafeïnevrije thee zijn een goede keuze voor wie in de avond geen cafeïne wil binnenkrijgen, of gevoeliger is voor het effect ervan.
Wil je meer weten over cafeïnevrije thee-opties? Lees dan onze blog over thee zonder cafeïne.
Wanneer kies je voor cafeïnevrije thee?
De keuze hangt af van je persoonlijke gevoeligheid en het moment van de dag. Hier een paar richtlijnen:
- Ochtend: kies een theesoort met cafeïne, zoals zwarte of groene thee.
- Middag: oolong of witte thee kan een mild stimulerend effect geven zonder ‘piek’.
- Avond: ga voor een kruideninfusie of cafeïnevrije variant.
Als je merkt dat cafeïne invloed heeft op je slaap of je onrustig maakt, is het slim om over te stappen op mildere of cafeïnevrije soorten.
Waar koop je thee met het cafeïnegehalte dat bij je past?
Theewinkels kunnen je helpen bij het kiezen van thee met een cafeïnegehalte dat past bij jouw wensen.
Conclusie: wat moet je weten over cafeïne in thee?
Cafeïne zit in alle echte theesoorten, maar het gehalte verschilt sterk per thee. Matcha en zwarte thee bevatten meer cafeïne; witte en groene thee wat minder. Drink je liever cafeïnevrij? Kies dan voor kruideninfusies of decaf thee. Wat het beste bij je past, hangt uiteindelijk af van je lichaam, je gevoeligheid voor cafeïne en het moment van de dag. Probeer verschillende soorten en ontdek wat voor jou de ideale balans is.