Thee is er in allerlei soorten en smaken. De basis komt allemaal van dezelfde plant: de Camellia sinensis. Toch leidt verschil in pluk, verwerking en oxidatie tot totaal verschillende theevarianten. Welke theesoorten er zijn? In deze blog lees je meer over de bekendste hoofdsoorten:
Zwarte thee
Volledig geoxideerde bladeren met een krachtige, volle smaak. Bekende varianten zijn Earl Grey, Assam en Darjeeling. Zwarte thee bevat cafeïne en is geschikt als oppepper in de ochtend.
Meer weten over zwarte thee? Lees dan eens deze blog.
Groene thee
Minimaal geoxideerd en snel verhit om fermentatie te stoppen. Staat bekend om zijn licht bittere, grassige smaak. Groene theevarianten zijn bijvoorbeeld sencha, gunpowder en matcha. Groene thee is rijk aan antioxidanten en populair onder mensen die goed voor zichzelf willen zorgen.
Lees ook deze blog over senchathee of groene thee bij sporten.
Witte thee
Gemaakt van de jonge knoppen van de theestruik. Witte thee wordt nauwelijks bewerkt en heeft een subtiele, zachte smaak. Witte thee is vaak lager in cafeïne en rijk aan polyfenolen.
Meer over witte thee lees je in deze blog.
Oolong
Oolong is een halfgeoxideerde thee die tussen groene en zwarte thee in zit. Oolong heeft een complex smaakprofiel met bloemige, fruitige of nootachtige tonen. Ideaal voor wie van diepgang in smaak houdt.
Gele thee
Zeldzaam en subtiel geoxideerd. De smaak lijkt op groene thee, maar is minder bitter en vaak wat zoeter. Vooral populair in China.
Pu-erh
Pu-erh is gefermenteerde thee uit China met een aardse, volle smaak. Vaak geperst tot blokken of cakes. Pu-erh kan jarenlang rijpen en is geliefd bij theekenners.
Kruidenthee (infusies)
Kruidenthee is officieel geen thee, omdat er geen Camellia sinensis in zit. Toch worden infusies als kamillethee, muntthee of rooibos vaak onder ‘thee’ geschaard. Kruidenthee bevat meestal geen cafeïne.
Meer weten over het verschil tussen thee en infusie? In deze blog vertellen we je er meer over.
Rooibos en Honeybush
Beide theesoorten zijn afkomstig uit Zuid-Afrika. Rooibos is zacht en lichtzoet, en honeybush heeft een mildere, honingachtige smaak. Rooibos en honeybush zijn cafeïnevrij en geschikt om op elk moment van de dag te drinken.
Theesmaken en blends
Naast pure theesoorten zijn er talloze blends verkrijgbaar. Denk bijvoorbeeld aan chai met specerijen, fruitige melanges met hibiscus of bloemige combinaties met jasmijn of lavendel. Blends combineren thee met kruiden, bloemen of vruchten voor unieke smaakervaringen.
Thee kiezen op smaak
Ben je op zoek naar iets fris? Ga dan voor groene thee met citroengras of munt. Liever zoet? Kies voor een vanille- of fruitblend. Wie van stevig houdt, zit goed met zwarte thee of pu-erh. Probeer verschillende soorten om je voorkeur te ontdekken en een assortiment van favoriete theeën op te bouwen.
Ontdek de wereld van thee en wie weet jouw nieuwe favoriet bij een gespecialiseerde theezaak.